#tarta, #ciasta, #desery, #śliwki, #herbatniki, #kruszonka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna tarta ze śliwkami i kruszonką ;)
Ciasto:
100 g masła
220 g herbatników petit beurre
1 jajko
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
Dodatkowo:
500 g śliwek
30 g cukru
Wykonanie tradycyjne:
Śliwki umyć, wypestkować. Zasypać cukrem. Odstawić. Odsączyć z soku. Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem pudrem i mąką. Schować do lodówki. Herbatniki zmielić. Dodać do nich miękkie masło i jajko. Dokładnie wyrobić. Ciastem wykleić wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę do tarty, nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 10-15 minut. Na gorące ciasto wyłożyć śliwki (skórką do dołu). Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 20-30 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Śliwki umyć, wypestkować. Zasypać cukrem. Odstawić. Odsączyć z soku. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 100 g mąki i 100 g cukru pudru, dodać 100 g masła, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć schłodzone i pokrojone na kawałki masło, dodać herbatniki i jajko, wymieszać 20 sekund/obr. 7. Wymieszać kolejne 10 sekund/obroty wsteczne/obr. 2, aby ciasto odeszło od noży. Ciastem wykleić wysmarowaną tłuszczem i oprószoną bułką tartą formę do tarty, nakłuć widelcem. Piecw piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 10-15 minut. Na gorące ciasto wyłożyć śliwki (skórką do dołu). Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 20-30 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: