rondel

#tarta, #dania główne, #boczek, #szparagi, #ser feta, #pomidorki koktajlowe, #śmietanka 30 %

25 kwietnia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowym

Ciekawa w smaku i łatwa w przygotowaniu tarta.

Przepis znalazłam na stronie https://www.kwestiasmaku.com/.

Składniki

Ciasto:

  • 150 g zimnego masła

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 żółtka

  • szczypta soli

 

Nadzienie:

  • 250 g szparagów zielonych

  • kawałek boczku wędzonego
  • 250 g sera feta

  • 0,5 szklanki mleka

  • 1 łyżka mąki

  • 2 jajka

  • 0,5 szklanki śmietanki 30%

  • olej (opcjonalnie)

 

Dodatkowo:

  • 10 pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać tłuszcz i sól, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Owinąć go folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty (średnica 27 cm), nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (termoobieg) około 15 minut przykryte folią aluminiową (świecącą stroną na wierzchu). Po tym czasie odkryć, piec kolejne 15 minut. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w drobną kostkę lub na paski. Na odrobinie oleju (jeśli boczek jest chudy) usmażyć boczek. Szparagi umyć delikatnie pod zimną wodą. Odciąć zdrewniałe końcówki. Dokładnie osuszyć szparagi na ręczniku papierowym. Pokroić na kawałki. Na podpieczony spód wyłożyć szparagi, posypać pokrojoną w kostkę fetą. W międzyczasie mleko wymieszać ze śmietanką 30 % oraz mąką, zalać całość. Pomidorki umyć, przekroić na pół, ułożyć na reszcie składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut (na złoty kolor).

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: