#tarta, #dania główne, #boczek, #szparagi, #ser feta, #pomidorki koktajlowe, #śmietanka 30 %
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawa w smaku i łatwa w przygotowaniu tarta.
Przepis znalazłam na stronie https://www.kwestiasmaku.com/.
Ciasto:
150 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
2 żółtka
szczypta soli
Nadzienie:
250 g szparagów zielonych
250 g sera feta
0,5 szklanki mleka
1 łyżka mąki
2 jajka
0,5 szklanki śmietanki 30%
olej (opcjonalnie)
Dodatkowo:
Wykonanie tradycyjne:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać tłuszcz i sól, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Owinąć go folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty (średnica 27 cm), nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (termoobieg) około 15 minut przykryte folią aluminiową (świecącą stroną na wierzchu). Po tym czasie odkryć, piec kolejne 15 minut. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w drobną kostkę lub na paski. Na odrobinie oleju (jeśli boczek jest chudy) usmażyć boczek. Szparagi umyć delikatnie pod zimną wodą. Odciąć zdrewniałe końcówki. Dokładnie osuszyć szparagi na ręczniku papierowym. Pokroić na kawałki. Na podpieczony spód wyłożyć szparagi, posypać pokrojoną w kostkę fetą. W międzyczasie mleko wymieszać ze śmietanką 30 % oraz mąką, zalać całość. Pomidorki umyć, przekroić na pół, ułożyć na reszcie składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut (na złoty kolor).
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: