rondel

#tarta, #dania główne, #ziemniaki, #boczek, #cebula, #śmietanka 30 %

10 stycznia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Tarta ziemniaczana

Ciekawe połączenie słonego ciasta z masą ziemniaczaną.

Przepis znalazłam na stronie http://www.wielkiapetyt.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 100 g zimnego masła

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 płaska łyżeczka soli

 

Nadzienie:

  • 150 g ziemniaków

  • kawałek boczku wędzonego

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 1 jajko

  • 200 ml śmietanki 30%

 

Dodatkowo:

  • szczypiorek

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać tłuszcz i sól, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy do tarty (średnica 27 cm), nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15 - 20 minut. Z boczku ściągnąć skórę, pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, dorzucić do boczku. Chwilę razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać, przecisnąć gorące przez praskę do ziemniaków do miski. Lekko przestudzić. W międzyczasie jajko roztrzepać ze śmietanką 30 %. Do ziemniaków dodać cebulę z boczkiem oraz masę jajeczno - śmietanową, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć wszystko na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut. Po tym czasie na 5 minut włączyć opcję grilla w piekarniku, aby góra się zarumieniła. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: