#tarta, #dania główne, #ziemniaki, #boczek, #cebula, #śmietanka 30 %
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawe połączenie słonego ciasta z masą ziemniaczaną.
Przepis znalazłam na stronie http://www.wielkiapetyt.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
100 g zimnego masła
200 g mąki pszennej
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
Nadzienie:
150 g ziemniaków
kawałek boczku wędzonego
1 cebula
sól
pieprz czarny mielony
1 jajko
200 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
Wykonanie tradycyjne:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać tłuszcz i sól, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować (można delikatnie podsypać mąką), przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy do tarty (średnica 27 cm), nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15 - 20 minut. Z boczku ściągnąć skórę, pokroić w kostkę. Przesmażyć na patelni. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, dorzucić do boczku. Chwilę razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlać, przecisnąć gorące przez praskę do ziemniaków do miski. Lekko przestudzić. W międzyczasie jajko roztrzepać ze śmietanką 30 %. Do ziemniaków dodać cebulę z boczkiem oraz masę jajeczno - śmietanową, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć wszystko na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut. Po tym czasie na 5 minut włączyć opcję grilla w piekarniku, aby góra się zarumieniła. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: