#chleb, #pieczywo, #drożdże, #oliwa z oliwek, #kuchnia turecka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny chleb wywodzący się z kuchni tureckiej.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Miałam mniejszą formę ;)
300 g wody
170 g mleka + 1 łyżka
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
650 g mąki pszennej + 2 łyżki
2 łyżeczki soli + szczypta
30 g oliwy z oliwek + 2 łyżki
1 żółtko
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać 2 łyżki mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą wymieszaną z ciepłym mlekiem, wymieszać, aż do rozpuszczenia się drożdży. Do zaczynu dodać resztę mąki pszennej, dokładnie wyrobić. Odstawić na 30 minut. Dodać oliwę z oliwek i sól, dokładnie wyrobić. Odstawić na 10 minut. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Natłuszczonymi dłońmi zrobić charakterystyczny wzór. W miseczce wymieszać żółtko, mleko, 2 łyżki oliwy z oliwek i szczyptę soli, posmarować chleb. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół). Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę i mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 2 minuty/37°C/obr. 1. Dodać mąkę, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na około 20 minut. Dodać oliwę z oliwek i sól, dokładnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na około 10 minut. Przełożyć go do formy wysmarowanej tłuszczem, przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Natłuszczonymi dłońmi zrobić charakterystyczny wzór. W miseczce wymieszać żółtko, mleko, 2 łyżki oliwy z oliwek i szczyptę soli, posmarować chleb. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół). Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: