#wafle, #desery, #mleko w proszku, #kokos, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Długo szukałam dobrego nadzienia do domowych wafli kokosowych.
Aż w końcu znalazłam go na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
1 wafel
50 g masła
20 g wiórek kokosowych
60 ml mleka
2 czubate łyżki cukru
60 g mleka w proszku
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie tradycyjne:
Do małego rondelka dać mleko, cukier i masło. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić. Wymieszać z mlekiem w proszku na jednolitą masę. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i dodać sok z cytryny, wymieszać. Przekładać wafle. Odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia. Przed podaniem pokroić na kwadraty lub trójkąty.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać mleko i masło pokrojone na kawałki, podgrzewać 2 minuty/50°C/obr. 2. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, pozostawić na 10 minut do przestygnięcia. Nałożyć pokrywę naczynia miksującego, wymieszać bez założonej miarki 1 minutę/obr. 3, w tym czasie stopniowo wsypywać mleko w proszku wymieszane z wiórkami kokosowymi przez otwór w pokrywie naczynia miksującego. Na końcu dodać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać za pomocą kopystki. Przekładać wafle. Odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia. Przed podaniem pokroić na kwadraty lub trójkąty.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: