rondel

#wafle, #desery, #masa, #kakao, #mleko w proszku, #Thermomix

06 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Wafle podwójne (z masą mleczną i kakaową)

Przepis znalazłam na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/.

W smaku i składnikach podobny do tego, z którego robię swoje czekoladki.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 250 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 0,5 szklanki wody

  • 250 g mleka w proszku + 2 łyżeczki

  • 2 łyżeczki kakao

  • 5 wafli tortowych

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wodę z cukrem i tłuszczem zagotować. Lekko przestudzić. Dodać do mleka w proszku, dokładnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać przesiane kakao, do drugiej 2 łyżeczki mleka w proszku. Dokładnie każdą z nich wymieszać. Przekładać wafle na przemian masą jasną i ciemną. Odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia. Przed podaniem pokroić na kwadraty lub trójkąty.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wodę i masło pokrojone na kawałki, gotować 8 minut/100°C/obr. 2. Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, pozostawić na 15 minut do przestygnięcia. Nałożyć pokrywę naczynia miksującego, wymieszać bez założonej miarki 6 minut/obr. 3, w tym czasie stopniowo wsypywać mleko w proszku przez otwór w pokrywie naczynia miksującego. Dokładnie wymieszać za pomocą kopystki. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać przesiane kakao, do drugiej 2 łyżeczki mleka w proszku. Dokładnie każdą z nich wymieszać. Przekładać wafle na przemian masą jasną i ciemną. Odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia. Przed podaniem pokroić na kwadraty lub trójkąty.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: