rondel

#dania główne, #por, #cebula, #ziemniaki, #papryka, #oliwa z oliwek, #kiełbasa, #ser żółty

01 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Wiejska patelnia

Chodziły za mną smażone ziemniaki z patelni, ale nie takie same tylko z czymś.

I tak powstał ten przepis ;)

Składniki

  • 10 średnich ziemniaków

  • 1 papryka czerwona

  • 0,5 cebuli

  • kawałek pora

  • 1 kiełbasa podwawelska

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • kawałek sera żółtego

  • pieprz czarny mielony

  • sól

  • papryka słodka mielona

  • zioła kuchni polskiej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki dokładnie umyć. Zalać zimną wodą, postawić na gaz. Gotować od momentu, aż woda zawrze około 20 minut, następnie odcedzić. Podgotowane ziemniaki obrać, pokroić na kawałki. Na patelnię dać połowę oliwy z oliwek, wrzucić ziemniaki, rumienić co chwilę delikatnie mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekać. Umyty por i kiełbasę pokroić na pół plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić.  Na drugą patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać cebulę i por, dusić przez chwilę. Dodać kiełbasę oraz paprykę, smażyć aż warzywa będą miękkie co jakiś czas mieszając. Warzywa z kiełbasą wrzucić do ziemniaków. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz ziołami kuchni polskiej. Na końcu dodać stary ser. Podgrzewać na małym ogniu, aż się ser roztopi.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: