#zupa, #kuchnia włoska, #pomidor, #czosnek, #cebula, #chili, #oliwa z oliwek, #bazylia, #papryka, #grzanki, #śmietanka 30 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybka i pyszna zupa z pomidorów z puszki.
Przepis znalazłam na stronie https://www.swojskiejedzonko.com/.
1 główka czosnku
400 g pomidorów w puszce krojonych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 cebula
0,7 l bulionu drobiowego / rosołu
0,75 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
szczypta cukru
szczypta chili
1 łyżeczka suszonej bazylii
grzanki / makaron
2 łyżki śmietanki 30 % (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło i oliwę z oliwek. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. Do garnka dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, bulion drobiowy / rosół, sól, pieprz, słodką paprykę, chili, cukier i bazylię, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami lub makaronem. Przed podaniem można zabielić śmietanką 30 %.
Wykonanie w Thermomixie:
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: