rondel

#zupa, #kuchnia włoska, #pomidor, #czosnek, #cebula, #chili, #oliwa z oliwek, #bazylia, #papryka, #grzanki, #śmietanka 30 %, #Thermomix

29 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Włoska zupa pomidorowa

Szybka i pyszna zupa z pomidorów z puszki.

Przepis znalazłam na stronie https://www.swojskiejedzonko.com/.

Składniki

  • 1 główka czosnku

  • 400 g pomidorów w puszce krojonych

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka masła

  • 1 cebula

  • 0,7 l bulionu drobiowego / rosołu 

  • 0,75 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • szczypta cukru

  • szczypta chili

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • grzanki / makaron

  • 2 łyżki śmietanki 30 % (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło i oliwę z oliwek. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. Do garnka dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, bulion drobiowy / rosół, sól, pieprz, słodką paprykę, chili, cukier i bazylię, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami lub makaronem. Przed podaniem można zabielić śmietanką 30 %.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojona na kawałki cebulę oraz obrany czosnek, rozdrobnić 5-10 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Do naczynia miksującego dodać masło oraz oliwę z oliwek, dusić 5 minut/120ºC/obr. 1. Dodać do cebuli i czosnku pomidory z puszki wraz z zalewą. Rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wlać bulion drobiowy / rosół, dodać sól, pieprz, słodką paprykę, chili, cukier i bazylię. Gotować 20 minut/100ºC/obr. 2. Podawać z grzankami lub makaronem. Przed podaniem można zabielić śmietanką 30 %.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: