rondel

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada, #lukier, #Thermomix

03 stycznia 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zakręcone bułeczki z marmoladą i lukrem

Pyszne drożdżówki, które bardzo szybko znikają z talerza.

Przepis ze strony https://mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 12 sztuk:

Ciasto:

  • 600-550 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 25 g świeżych drożdży

  • 75 g masła

  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania

  • 80 g cukru

  • 250 ml mleka + 1 łyżeczka do posmarowania

  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • lukier (sposób wykonania tutaj)

  • marmolada

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać do nich ciepłe mleko i wsypać łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, jajka, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, posmarować marmoladą, zwinąć jak naleśnik. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięty kawałek od góry. Spleść ciasto ze sobą jak warkoczyk, złączyć końcówki. Tak przygotowane zwinąć w okrąg. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżeczką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20 minut. Wyjąć, przestudzić, ciepłe polukrować.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, mąkę, jajka, miękkie masło i sól, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić go na 12 równych części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, posmarować marmoladą, zwinąć jak naleśnik. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięty kawałek od góry. Spleść ciasto ze sobą jak warkoczyk, złączyć końcówki. Tak przygotowane zwinąć w okrąg. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżeczką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20 minut. Wyjąć, przestudzić, ciepłe polukrować.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: