#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada, #lukier, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne drożdżówki, które bardzo szybko znikają z talerza.
Przepis ze strony https://mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 12 sztuk:
Ciasto:
600-550 g mąki pszennej + 1 łyżka
25 g świeżych drożdży
75 g masła
2 jajka + 1 jajko do posmarowania
80 g cukru
250 ml mleka + 1 łyżeczka do posmarowania
0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
lukier (sposób wykonania tutaj)
marmolada
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać do nich ciepłe mleko i wsypać łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, jajka, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, posmarować marmoladą, zwinąć jak naleśnik. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięty kawałek od góry. Spleść ciasto ze sobą jak warkoczyk, złączyć końcówki. Tak przygotowane zwinąć w okrąg. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżeczką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20 minut. Wyjąć, przestudzić, ciepłe polukrować.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, mąkę, jajka, miękkie masło i sól, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić go na 12 równych części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, posmarować marmoladą, zwinąć jak naleśnik. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięty kawałek od góry. Spleść ciasto ze sobą jak warkoczyk, złączyć końcówki. Tak przygotowane zwinąć w okrąg. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut. Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżeczką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20 minut. Wyjąć, przestudzić, ciepłe polukrować.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: