rondel

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada, #Thermomix

07 kwietnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zakręcone drożdżówki z marmoladą

Super zakręcone bułeczki drożdżowe z marmoladą.

Przepis ze strony https://www.urwiswakcji.pl/.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 30 g świeżych drożdży

  • 100 g masła

  • 2 żółtka

  • 3 łyżki cukru

  • 1 szklanka mleka

  • szczypta soli

  • marmolada

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać do nich ciepłe mleko i wsypać łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, żółtka, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. Posmarować marmoladą, zostawiając po kawałku nieposmarowanego ciasta z każdej strony. Złożyć według zdjęcia poniżej. Delikatnie odwrócić. Podzielić na 10 równych części. Każdą bułeczkę skręcić dwa razy. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Masło rozpuścić. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, żółtka i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie przełożyć je na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Posmarować marmoladą, zostawiając po kawałku nieposmarowanego ciasta z każdej strony. Złożyć według zdjęcia poniżej. Delikatnie odwrócić. Podzielić na 10 równych części. Każdą bułeczkę skręcić dwa razy. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: