Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać do nich ciepłe mleko i wsypać łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn, żółtka, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. Posmarować marmoladą, zostawiając po kawałku nieposmarowanego ciasta z każdej strony. Złożyć według zdjęcia poniżej. Delikatnie odwrócić. Podzielić na 10 równych części. Każdą bułeczkę skręcić dwa razy. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 25 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 50 g świeżych drożdży

  • 100 g masła

  • 2 żółtka

  • 3 łyżki cukru

  • 1 szklanka mleka

  • szczypta soli

  • marmolada

Składniki

Super zakręcone bułeczki drożdżowe z marmoladą.

Przepis ze strony https://www.urwiswakcji.pl/.

Zakręcone drożdżówki z marmoladą

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

07 kwietnia 2021

#bułeczki, #desery, #drożdże, #marmolada

rondel