#inne, #mąka żytnia, #mąka razowa
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Prosty choć czasochłonny sposób na wykonanie domowego zakwasu chlebowego.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
mąka żytnia razowa
przegotowana woda letnia
słoik litrowy
gaza / ręcznik papierowy
gumka recepturka
Wykonanie tradycyjne:
Dzień 1: Do czystego i suchego słoika rano wsypać 3 pełne łyżki mąki oraz wlać 4 łyżki wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.
Dzień 2: Rano dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.
Dzień 3: Rano dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.
Dzień 4: Rano dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.
Dzień 5: Rano dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.
Dzień 6: Rano dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.
Dzień 7: Rano dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.
Po tygodniu można już piec chleb. Jeśli nie będzie on pieczony trzeba zmienić słoik na nowy i schować go do lodówki. Nie trzeba go wtedy dokarmiać.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: