rondel

 #inne, #mąka żytnia, #mąka razowa

10 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zakwas na chleb

Prosty choć czasochłonny sposób na wykonanie domowego zakwasu chlebowego.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Składniki

  • mąka żytnia razowa

  • przegotowana woda letnia

  • słoik litrowy

  • gaza / ręcznik papierowy

  • gumka recepturka

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Dzień 1: Do czystego i suchego słoika rano wsypać 3 pełne łyżki mąki oraz wlać 4 łyżki wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.

Dzień 2: Rano dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.

Dzień 3: Rano dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.

Dzień 4: Rano dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.

Dzień 5: Rano dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.

Dzień 6: Rano dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.

Dzień 7: Rano dokarmić zakwas 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zamieszać całość drewnianą łyżką lub patyczkiem do szaszłyków. Zakryć gazą / ręcznikiem papierowym, złapać gumką recepturka. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce. Wieczorem tylko zamieszać.

Po tygodniu można już piec chleb. Jeśli nie będzie on pieczony trzeba zmienić słoik na nowy i schować go do lodówki. Nie trzeba go wtedy dokarmiać.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: