Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przesmażyć mięso i cebulę. Smażyć, aż mięso straci surowy kolor. Dodać sos sojowy i paprykę słodką. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać tabasco. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Wlać pomidory z puszki oraz słodką śmietankę. Dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron oraz podsmażone rzeczy z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie wymieszać. Na wierz zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec pod przykryciem około 30 minut. (Ja 10 minut przed końcem pieczenia odkryłam zapiekankę)

Sposób przygotowania

  • 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 papryki czerwone

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 100 ml śmietanki 30 %

  • 400 g sera mozzarella

  • 400 g makaronu świderki

  • sól

  • pieprz

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • olej do smażenia

  • tabasco (opcjonalnie)

Składniki

Zastanawiałam się co by tu dobrego zrobić w sobotę na obiad.

Wtedy trafiłam na przepis http://blogzapetytem.pl/.

Odrobinę go zmodyfikowałam ;)

Zapiekanka makaronowa

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

22 września 2020

#zapiekanka, #makaron,  #danie główne, #czosnek, #papryka, #pomidory, #mozzarella, #sos sojowy

rondel