rondel

#zapiekanka, #makaron, #danie główne, #czosnek, #cebula, #papryka, #pomidor, #mozzarella, #sos sojowy, #olej, #śmietanka 30 %, #Thermomix

22 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zapiekanka makaronowa

Zastanawiałam się co by tu dobrego zrobić w sobotę na obiad.

Wtedy trafiłam na przepis http://blogzapetytem.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 papryki czerwone

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 100 ml śmietanki 30 %

  • 400 g sera mozzarella

  • 400 g makaronu świderki

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju usmażyć mięso wraz z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Dodać sos sojowy, paprykę słodką, sól i pieprz, wymieszać. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Na patelnię dorzucić papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory z puszki oraz śmietankę 30 %, chwilę razem smażyć. Dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron oraz podsmażone rzeczy z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie wymieszać. Na wierzch zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec pod przykryciem około 30 minut. (Ja 10 minut przed końcem pieczenia odkrywam zapiekankę).

 

Wykonanie w Thermomixie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente według czasu podanego na opakowaniu. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 6 sekund/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksującego. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej (15 g), rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 minuty/120°C/obr. 1. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Dodać mięso mielone oraz papryki, dusić 5 minut/120°C/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Dodać pomidory z puszki, śmietankę 30 %, sól (0,5 łyżeczki), pieprz (1/4 łyżeczki), sos sojowy, gotować 5 min/100°C/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Ugotowany makaron oraz podsmażone rzeczy z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać odstawionym serem. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec pod przykryciem około 30 minut. (Ja 10 minut przed końcem pieczenia odkrywam zapiekankę).

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: