#zapiekanka, #makaron, #danie główne, #pieczarki, #papryka, #por, #chili, #boczek, #cebula, #ser żółty, #oregano, #kiełbasa, #olej, #przecier pomidorowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Uwielbiam proste zapiekanki.
Taka jest właśnie ta z przepisu ze strony https://cookidoo.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
1 cebula
4 ząbki czosnku
200 g kiełbasy podwawelskiej
kawałek boczku wędzonego
160 g pieczarek
480 g przecieru pomidorowego typu passata
190 g sera żółtego gouda
0,5 papryki czerwonej
kawałek pora
olej do smażenia
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka oregano suszonego
1 łyżeczka czosnku mielonego
0,5 łyżeczki chili
300 g makaronu fale
Wykonanie tradycyjne:
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać pokrojony ser, rozdrobnić 6 sekund/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksującego. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojona na kawałki cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, dusić 5 minut/120ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Dodać obrane i pokrojone pieczarki, dusić 3 minuty/120ºC/obr.1. Dodać przecier pomidorowy, wodę, sól, pieprz, oregano, słodką paprykę, czosnek mielony oraz chili, gotować 5 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Do naczynia miksującego dodać makaron, wymieszać kopystką, gotować 2 minuty krócej niż na opakowaniu/100ºC/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną paprykę, por oraz połowę wcześniej rozdrobnionego ser, dokładnie wymieszać. Posypać pozostałym serem. Piec pod przykryciem około 20 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave