rondel

#zapiekanka, #makaron, #danie główne, #pieczarki, #papryka, #por, #chili, #boczek, #cebula, #czosnek, #ser żółty, #oregano, #kiełbasa, #olej, #przecier pomidorowy, #Thermomix

21 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zapiekanka makaronowa II

Uwielbiam proste zapiekanki. 

Taka jest właśnie ta z przepisu ze strony https://cookidoo.pl/

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 200 g kiełbasy podwawelskiej

  • kawałek boczku wędzonego

  • 160 g pieczarek

  • 480 g przecieru pomidorowego typu passata

  • 190 g sera żółtego gouda

  • 0,5 papryki czerwonej

  • kawałek pora

  • olej do smażenia

  • 1 łyżeczka soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • 1 łyżeczka oregano suszonego

  • 1 łyżeczka czosnku mielonego

  • 0,5 łyżeczki chili

  • 300 g makaronu fale 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente według czasu podanego na opakowaniu. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju przesmażyć pokrojoną w półplastry kiełbasę, boczek i cebule pokrojone w kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, obrane i pokrojone pieczarki, pokrojony na półplasterki por i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Wlać przecier pomidorowy. Dodać sól, pieprz, słodką paprykę, oregano, chili i czosnek mielony. Dokładnie wymieszać. Ugotowany makaron oraz rzeczy z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dokładnie wymieszać. Na wierz zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec pod przykryciem około 20 minut. 
 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać pokrojony ser, rozdrobnić 6 sekund/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksującego. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojona na kawałki cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, dusić 5 minut/120ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Dodać obrane i pokrojone pieczarki, dusić 3 minuty/120ºC/obr.1. Dodać przecier pomidorowy, wodę, sól, pieprz, oregano, słodką paprykę, czosnek mielony oraz chili, gotować 5 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Do naczynia miksującego dodać makaron, wymieszać kopystką, gotować 2 minuty krócej niż na opakowaniu/100ºC/obr. 1. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną paprykę, por oraz połowę wcześniej rozdrobnionego ser, dokładnie wymieszać. Posypać pozostałym serem. Piec pod przykryciem około 20 minut. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: