rondel

#zapiekanka, #dania główne, #cebula, #papryka, #ser żółty, #gałka muszkatołowa, #boczek, #por, #ziemniaki, #śmietanka 30 %

11 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zapiekanka ziemniaczana II

Pyszny pomysł na drugie danie.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków

  • kawałek boczku wędzonego

  • 1 średnia cebula

  • kawałek pora

  • 1 papryka czerwona

  • 200 g sera żółtego

  • 2 jajka

  • 0,5 szklanki śmietanki 30 %

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki dokładnie umyć. Zalać zimną wodą, postawić na gaz. Gotować od momentu, aż woda zawrze około 20 minut, następnie odcedzić. Podgotowane ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z boczku ściągnąć skórę, pokroić go w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Boczek przesmażyć. Dodać do niego cebulę i paprykę. Smażyć razem, aż cebulka się zeszkli. Pora umyć, pokroić. Jajka wymieszać dokładnie ze śmietaną i przyprawami. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami: połowa ziemniaków, połowa boczku z warzywami, połowa sera, reszta ziemniaków, reszta sera. Całość zalać masą jajeczną, posypać resztą boczku z warzywami oraz porem. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec pod przykryciem około 30 minut, a potem jeszcze 15 minut bez.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: