#zapiekanka, #dania główne, #cebula, #papryka, #ser żółty, #gałka muszkatołowa, #boczek, #por, #ziemniaki, #śmietanka 30 %
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny pomysł na drugie danie.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
6 średnich ziemniaków
kawałek boczku wędzonego
1 średnia cebula
kawałek pora
1 papryka czerwona
200 g sera żółtego
2 jajka
0,5 szklanki śmietanki 30 %
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Wykonanie tradycyjne:
Ziemniaki dokładnie umyć. Zalać zimną wodą, postawić na gaz. Gotować od momentu, aż woda zawrze około 20 minut, następnie odcedzić. Podgotowane ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z boczku ściągnąć skórę, pokroić go w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Boczek przesmażyć. Dodać do niego cebulę i paprykę. Smażyć razem, aż cebulka się zeszkli. Pora umyć, pokroić. Jajka wymieszać dokładnie ze śmietaną i przyprawami. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami: połowa ziemniaków, połowa boczku z warzywami, połowa sera, reszta ziemniaków, reszta sera. Całość zalać masą jajeczną, posypać resztą boczku z warzywami oraz porem. Piekarnik nagrzać do 180ºC (termoobieg). Piec pod przykryciem około 30 minut, a potem jeszcze 15 minut bez.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: