#zapiekanka, #dania główne, #sosy, #cebula, #papryka, #ser żółty, #gałka muszkatołowa, #mięso mielone, #czosnek, #ziemniaki
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miałam ochotę na jakieś inne wydanie kotletów mielonych na drugie danie.
I tak powstała ta zapiekanka ;)
Sos beszamelowy:
75 g masła
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
3 szklanki mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Kotlety mielone:
300 g mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżka pomidorów z chili i oregano
2 ząbki czosnku
1 jajko
6 łyżek bułki tartej + do obtoczenia
sól
pieprz
Dodatkowo:
6 średnich ziemniaków
1 średnia papryka czerwona
350 g sera żółtego gouda
Wykonanie tradycyjne:
Zacząć od sosu beszamelowego. Masło roztopić w rondelku. Dodać do niego mąkę, ciągle mieszając usmażyć na jasną zasmażkę. (Mąka nie może zbrązowieć!) Kiedy zasmażka będzie gotowa, ściągnąć rondelek z ognia, nie przerywając mieszania wlać mleko. Postawić z powrotem na ogniu, cały czas mieszając gotować do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki.
Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, pomidory z chili i oregano, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować cienkie kotlety (na wielkość pokrojonych ziemniaków), obtoczyć je w bułce tartej.
Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu. Układać naprzemiennie: kawałek ziemniaka, kotlet mielony, kawałek ziemniaka, kawałek papryki, aż do wyczerpania składników. Całość zalać resztą sosu beszamelowego. Piekarnik nagrzać do 200ºC (góra-dół). Piec pod przykryciem około 60-90 minut (w zależności od rodzaju ziemniaka), a potem całość posypać serem żółtym i piec jeszcze 10-15 minut bez przykrycia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: