rondel

#zapiekanka, #dania główne, #sosy, #cebula, #papryka, #ser żółty, #gałka muszkatołowa, #mięso mielone, #czosnek, #ziemniaki

17 września 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zapiekanka ziemniaczana III

Miałam ochotę na jakieś inne wydanie kotletów mielonych na drugie danie.

I tak powstała ta zapiekanka ;)

Składniki

Sos beszamelowy:

  • 75 g masła

  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej

  • 3 szklanki mleka

  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

Kotlety mielone:

  • 300 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka pomidorów z chili i oregano

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 6 łyżek bułki tartej + do obtoczenia

  • sól 

  • pieprz

Dodatkowo:

  • 6 średnich ziemniaków

  • 1 średnia papryka czerwona

  • 350 g sera żółtego gouda

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Zacząć od sosu beszamelowego. Masło roztopić w rondelku. Dodać do niego mąkę, ciągle mieszając usmażyć na jasną zasmażkę. (Mąka nie może zbrązowieć!) Kiedy zasmażka będzie gotowa, ściągnąć rondelek z ognia, nie przerywając mieszania wlać mleko. Postawić z powrotem na ogniu, cały czas mieszając gotować do uzyskania gładkiego sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.

Ziemniaki dokładnie umyć, obrać, pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki.

Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do mięsa dodać cebulę, czosnek, pomidory z chili i oregano, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować cienkie kotlety (na wielkość pokrojonych ziemniaków), obtoczyć je w bułce tartej.

Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu. Układać naprzemiennie: kawałek ziemniaka, kotlet mielony, kawałek ziemniaka, kawałek papryki, aż do wyczerpania składników. Całość zalać resztą sosu beszamelowego. Piekarnik nagrzać do 200ºC (góra-dół). Piec pod przykryciem około 60-90 minut (w zależności od rodzaju ziemniaka), a potem całość posypać serem żółtym i piec jeszcze 10-15 minut bez przykrycia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: