#zapiekanka, #dania główne, #cebula, #czosnek, #papryka, #cukinia, #ser żółty, #mięso mielone, #ziemniaki, #oregano, #chili, #sos sojowy
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna zapiekanka w sam raz na drugie danie.
Pomysł na nią zaczerpnęłam ze strony https://najlepszewkuchni.pl/.
Przepis przerobiłam i wykonałam swoją wersję ;)
300 g mięsa mielonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
6 średnich ziemniaków
1 średnia papryka czerwona
1 średnia cukinia
sól
pieprz
szczypta chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki oregano
400 g przecieru pomidorowego z bazylią i czosnkiem
2 łyżki sosu sojowego
200 g sera żółtego gouda
Wykonanie tradycyjne:
Ziemniaki dokładnie umyć. Zalać zimną wodą, postawić na gaz. Gotować od momentu, aż woda zawrze około 20 minut, następnie odcedzić. Podgotowne ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Dodać do niego cebulę i paprykę. Smażyć razem kilka minut. Do całości dodać przecier pomidorowy z bazylią i czosnkiem, pokrojony czosnek, słodką paprykę, chili, oregano i sos sojowy. Przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Cukinie obrać, pokroić na plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami: połowa cukinii, połowa ziemniaków, usmażone składniki, reszta cukinii i ziemniaków, ser. Piekarnik nagrzać do 180ºC (góra-dół). Piec pod przykryciem około 40 minut, a potem jeszcze 10 minut bez.
!Ziemniaki i cukinię układając w naczyniu żaroodpornym posolić!
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: