#zapiekanka, #dania główne, #sos, #cebula, #kiełbasa, #ziemniaki, #olej, #śmietanka 30 %, #gałka muszkatołowa, #papryka, #ser żółty
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Łatwa i smaczna zapiekanka ziemniaczana.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
1000 g ziemniaków
500 g kiełbasy śląskiej
2 cebule
3 łyżki oleju
100 ml śmietanki 30 %
2 jajka
sól
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
szczypta gałki muszkatołowej
1 płaska łyżka soli + 1 łyżeczka
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
woda do gotowania
350 g sera żółtego gouda
Wykonanie tradycyjne:
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plasterki, podgotować w osolonej wodzie (płaskiej łyżce soli), przestudzić. Kiełbasę pokroić na plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, odstawić. Na tym samym tłuszczu przesmażyć kiełbasę. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Ułożyć ziemniaki, na to dać połowę startego sera, kiełbasę i cebulę. Całość zalać śmietanką 30 % wymieszaną z jajkami i przyprawami (solą, pieprzem, papryką słodką mielonej, gałką muszkatołową). Na samą górę wyłożyć resztę sera. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 50 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: