rondel

#bułki, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

19 lutego 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zawijane bułki maślane

Pyszne i bardzo mięciutkie bułki z dodatkiem masła.

Przepis znalazłam na stronie https://ogrodybabilonu.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 8 sztuk:

Ciasto:

  • 40 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 1 szklanka mleka

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 0,5 łyżeczki soli 

  • 60 g miękkiego masła

  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mleka

  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, jajko i miękkie masło, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozpłaszczyć na prostokąt, posmarować rozpuszczonym masłem. Zwinąć najpierw od dłuższego boku jak roladę, potem jak ślimaka. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 20 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dodać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozpłaszczyć na prostokąt, posmarować rozpuszczonym masłem. Zwinąć najpierw od dłuższego boku jak roladę, potem jak ślimaka. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 20 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: