#bułki, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i bardzo mięciutkie bułki z dodatkiem masła.
Przepis znalazłam na stronie https://ogrodybabilonu.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 8 sztuk:
Ciasto:
40 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 szklanka mleka
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
0,5 łyżeczki soli
60 g miękkiego masła
1 jajko
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki mleka
2 łyżki rozpuszczonego masła
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, jajko i miękkie masło, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozpłaszczyć na prostokąt, posmarować rozpuszczonym masłem. Zwinąć najpierw od dłuższego boku jak roladę, potem jak ślimaka. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 20 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dodać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, masło, jajko i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozpłaszczyć na prostokąt, posmarować rozpuszczonym masłem. Zwinąć najpierw od dłuższego boku jak roladę, potem jak ślimaka. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 20 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: