#ciasta, #desery, #banany, #cynamon, #drożdże
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny sposób na wykorzystanie bananów.
Przepis znalazłam na stronie https://wypiekibeaty.com.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
15 g świeżych drożdży
50 ml mleka
1 łyżeczka cukru
500 g mąki pszennej + 1 łyżeczka
2 banany
szczypta soli
1 jajko
50 g masła
Nadzienie:
50 g masła
100 g cukru
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżeczkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Masło rozpuścić, odstawić. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać rozgniecione banany, jajko oraz sól, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. W między czasie rozpuścić pozostałe masło, odstawić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na cienki prostokąt, posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (zostawić około 1/4 składników nadzienia). Zawinąć jak roladę, końce podwinąć pod spód. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 45 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: