rondel

#ciasta, #desery, #banany, #cynamon, #drożdże

17 maja 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zawijaniec bananowy z cynamonem

Pyszny sposób na wykorzystanie bananów.

Przepis znalazłam na stronie https://wypiekibeaty.com.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży

  • 50 ml mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżeczka

  • 2 banany

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 50 g masła

Nadzienie:

  • 50 g masła

  • 100 g cukru

  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżeczkę mąki pszennej, łyżeczkę cukru, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Masło rozpuścić, odstawić. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać rozgniecione banany, jajko oraz sól, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. W między czasie rozpuścić pozostałe masło, odstawić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na cienki prostokąt, posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (zostawić około 1/4 składników nadzienia). Zawinąć jak roladę, końce podwinąć pod spód. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, posmarować masłem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 45 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: