rondel

#żeberka, #mięsa, #miód, #czosnek, #cebula, #papryka, #sos sojowy, #majeranek, #dania obiadowe, #olej, #musztarda

16 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Żeberka pieczone II

Kolejny bardzo dobry przepis na żeberka pieczone w piekarniku.

Przepis ze strony https://aniagotuje.pl/.

Składniki

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

  • 3 łyżki miodu

  • 4 łyżki oleju

  • 6 ząbków czosnku

  • 1 średnia cebula

  • 1 średnia papryka

  • 0,5 szklanki bulionu wołowego / rosołu

  • 1 płaska łyżka majeranku suszonego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziela angielskie

  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. (Każdy kawałek ma jedną kostkę). W misce dokładnie wymieszać składniki marynaty: musztardę, 2 łyżki miodu, 3 łyżki oleju, majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz, połamane liście laurowe, rozgniecione ziela angielskie. Marynatą nasmarować dokładnie wszystkie kawałki żeberek. Przykryć, odstawić na kilka godzin do lodówki. Żeberka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek obrać, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Między kawałki żeberek powsadzać warzywa. Zalać całość 0,5 szklanki bulionu wołowego / rosołu. Naczynie przykryć. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 190ºC (góra-dół). Piec 75-90 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć naczynie z piekarnika.  Wyłowić z naczynia wszystkie żeberka. Ułożyć je w odstępach na blaszce piekarnikowej. Każde żeberko posmarować odrobiną sosu z naczynia z warzywami oraz marynatą (wymieszane 1 łyżka oleju, 1 łyżka miodu, sos sojowy). Nie przykryte naczynie z warzywami i sosem umieścić ponownie w piekarniku na niższej półce (nie na samym dole). Blaszkę z żeberkami umieść w piekarniku na wyższej półce. Ustawić średnią moc grillowania od góry, podpiekać żeberka 5 minut. Po tym czasie zarumienione żeberka przewrócić na drugą stronę i posmarować ponownie marynatą. Podpiekać kolejne 5 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: