#żeberka, #mięsa, #miód, #czosnek, #cebula, #papryka, #sos sojowy, #majeranek, #dania obiadowe, #olej, #musztarda
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny bardzo dobry przepis na żeberka pieczone w piekarniku.
Przepis ze strony https://aniagotuje.pl/.
0,5 kg żeberek wieprzowych
1 łyżka musztardy sarepskiej
3 łyżki miodu
4 łyżki oleju
6 ząbków czosnku
1 średnia cebula
1 średnia papryka
0,5 szklanki bulionu wołowego / rosołu
1 płaska łyżka majeranku suszonego
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka sosu sojowego
Wykonanie tradycyjne:
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. (Każdy kawałek ma jedną kostkę). W misce dokładnie wymieszać składniki marynaty: musztardę, 2 łyżki miodu, 3 łyżki oleju, majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz, połamane liście laurowe, rozgniecione ziela angielskie. Marynatą nasmarować dokładnie wszystkie kawałki żeberek. Przykryć, odstawić na kilka godzin do lodówki. Żeberka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę i czosnek obrać, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Między kawałki żeberek powsadzać warzywa. Zalać całość 0,5 szklanki bulionu wołowego / rosołu. Naczynie przykryć. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 190ºC (góra - dół). Piec 75 - 90 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć naczynie z piekarnika. Wyłowić z naczynia wszystkie żeberka. Ułożyć je w odstępach na blaszce piekarnikowej. Każde żeberko posmarować odrobiną sosu z naczynia z warzywami oraz marynatą (wymieszane 1 łyżka oleju, 1 łyżka miodu, sos sojowy). Nie przykryte naczynie z warzywami i sosem umieścić ponownie w piekarniku na niższej półce (nie na samym dole). Blaszkę z żeberkami umieść w piekarniku na wyższej półce. Ustawić średnią moc grillowania od góry, podpiekać żeberka 5 minut. Po tym czasie zarumienione żeberka przewrócić na drugą stronę i posmarować ponownie marynatą. Podpiekać kolejne 5 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: