Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

!Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Masło rozpuścić, ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier puder. Cały czas delikatnie mieszając do masy białkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać ostudzony tłuszcz. Następnie rozdzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać resztę mąki, do drugiej przesiane kakao. Każdą dokładnie, delikatnie wymieszać. Kłaść ciasto naprzemiennie po łyżce z każdej części do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy, aż do wykorzystania całości ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do tzw. suchego patyczka (u mnie 45 minut). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Sposób przygotowania

  • 6 białek

  • 100 g cukru pudru

  • 100 g masła

  • 150 g mąki pszennej + 2 łyżki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • szczypta soli

Składniki

Ciekawy pomysł na wykorzystanie dużej ilości białek jak np. beziki nam się znudziły.

Przepis ze strony https://smakolykibereniki.blogspot.com/.

Ciasto wychodzi gęstsze niż w tradycyjnej zebrze i po upieczeniu nie jest tak wilgotne.

Zebra z białek

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

13 lutego 2021

#desery, #ciasta, #kakako

rondel