Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
!Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Masło rozpuścić, ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier puder. Cały czas delikatnie mieszając do masy białkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać ostudzony tłuszcz. Następnie rozdzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać resztę mąki, do drugiej przesiane kakao. Każdą dokładnie, delikatnie wymieszać. Kłaść ciasto naprzemiennie po łyżce z każdej części do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy, aż do wykorzystania całości ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do tzw. suchego patyczka (u mnie 45 minut). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
6 białek
100 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
100 g masła
150 g mąki pszennej + 2 łyżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
Ciekawy pomysł na wykorzystanie dużej ilości białek jak np. beziki nam się znudziły.
Przepis znalazłam na stronie https://smakolykibereniki.blogspot.com/.
Ciasto wychodzi gęstsze niż w tradycyjnej zebrze i po upieczeniu nie jest tak wilgotne.
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#desery, #ciasta, #kakako, #cukier puder, #proszek do pieczenia