#desery, #ciasta, #kakako, #cukier puder, #proszek do pieczenia
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawy pomysł na wykorzystanie dużej ilości białek jak np. beziki nam się znudziły.
Przepis znalazłam na stronie https://smakolykibereniki.blogspot.com/.
Ciasto wychodzi gęstsze niż w tradycyjnej zebrze i po upieczeniu nie jest tak wilgotne.
Wykonanie tradycyjne:
!Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Masło rozpuścić, ostudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier puder. Cały czas delikatnie mieszając do masy białkowej przesiać mąkę (150 g)z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać ostudzony tłuszcz. Następnie rozdzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać resztę mąki, do drugiej przesiane kakao. Każdą dokładnie, delikatnie wymieszać. Kłaść ciasto naprzemiennie po łyżce z każdej części do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy, aż do wykorzystania całości ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do tzw. suchego patyczka (u mnie 45 minut). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
!Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Masło rozpuścić, ostudzić. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 2 minutys/obr. 3.5, następnie ubijać kolejne 3 minuty/obr. 3.5, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać cukier puder. Zdjąć motylek. Dodać mąkę (150 g) wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ostudzony tłuszcz, wymieszać przy pomocy kopystki 30 - 60 sekund/obr. 4. Następnie rozdzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać resztę mąki, do drugiej przesiane kakao. Każdą dokładnie, delikatnie wymieszać. Kłaść ciasto naprzemiennie po łyżce z każdej części do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy, aż do wykorzystania całości ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) do tzw. suchego patyczka (u mnie 45 minut). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: