#żelki, #desery, #żelatyna, #galaretka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Domowe żelki tym razem w wersji dwukolorowej ;)
1 galaretka agrestowa
1 galaretka malinowa
2 szklanki gorącej wody + 2 łyżki
1 płaska łyżeczka żelatyny
Wykonanie tradycyjne:
Szklanką gorącej wody zalać galaretkę agrestową, dobrze wymieszać. Połowę żelatyny wsypać do kubka, dodać łyżkę gorącej wody, dokładnie wymieszać. Żelatynę dodać do galaretki, dokładnie połączyć. Przelać gotową galaretkę do silikonowej foremki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Szklanką gorącej wody zalać galaretkę malinową, dobrze wymieszać. Resztę żelatyny wsypać do kubka, dodać łyżkę gorącej wody, dokładnie wymieszać. Żelatynę dodać do galaretki, dokładnie połączyć. Przestudzić. Przelać gotową galaretkę do silikonowej foremki na galaretkę agrestową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe żelki wyciągnąć delikatnie z foremek.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać szklankę wody, dodać galaretkę agrestową oraz 0,5 łyżeczki żelatyny (wcześniej rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody), podgrzewać 5 minut/90°C/obr. 2. Przelać gotową galaretkę do silikonowej foremki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać szklankę wody, dodać galaretkę malinową oraz 0,5 łyżeczki żelatyny (wcześniej rozpuszczoną
w 1 łyżce gorącej wody), podgrzewać 5 minut/90°C/obr. 2. Przestudzić. Przelać gotową galaretkę do silikonowej foremki na galaretkę agrestową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowe żelki wyciągnąć delikatnie z foremek.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: