rondel

#zupa, #cebula, #kukurydza, #fasola, #pomidory, #chili, #czosnek, #oregano, #cytryna, #oliwa z oliwek, #ziemniaki, #marchewka, #pietruszka, #przecier pomidorowy, #papryka

04 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa meksykańska

Kolejna genialna zupa i do tego bardzo sycąca.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 430 g zmielonej łopatki wieprzowej

  • 140 g cebuli

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 marchewka

  • 3 średnie ziemniaki

  • 0,5 dużej pietruszki w korzeniu

  • 260 g fasoli z puszki (bez zalewy)

  • 260 g kukurydzy z puszki (bez zalewy)

  • 400 g pomidorów w puszce krojonych

  • 7 szklanek bulionu wołowego / rosołu

  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka oregano suszonego

  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej

  • 0,5 łyżeczki chili

  • 0,5 łyżki soku z cytryny

  • 0,5 łyżeczki maggi 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać 4 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na malutkie kawałki czosnek, podsmażyć razem jeszcze chwilę. Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli i czosnku. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do reszty warzyw. Dusić na małym ogniu około 20 minut (co jakiś czas mieszając). Warzywa przełożyć do miski. Do garnka (nie mytego po smażeniu) dać łyżkę oliwy z oliwek, zmielone mięso, sól, cukier, oregano, pieprz, słodką paprykę oraz chili. Smażyć na średnim ogniu ciągle mieszając około 10 minut. Po tym czasie do podsmażonego mięsa dać odłożone warzywa, dodać bulion wołowy / rosół, fasolę i kukurydzę z puszki, pomidory z puszki wraz z zalewą oraz przecier pomidorowy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu jeszcze około 20 minut. Dodać sok z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: