#zupa, #brokuł, #serek topiony, #cebula, #marchewka, #ziemniaki, #oliwa z oliwek, #maggi
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miałam kupiony brokuł i się zastanawiałam co z niego zrobić.
W końcu postanowiłam zrobić zupę.
Przepis znalazłam na stronie https://www.kwestiasmaku.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
1 mała cebula
1 łyżki oliwy z oliwek
1 marchewka
3 ziemniaki
1 łyżka masła
bulion drobiowy / rosół
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 brokuł
1 serek topiony
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,5 łyżeczki maggi
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę, zeszklić na oliwie. Marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach, dodać do cebuli. Podsmażyć razem około 2 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać raz z masłem do cebuli z marchewką. Smażyć 2 minuty często mieszając. Do bulionu / drobiowego rosołu dać liść laurowy, ziele angielskie i podsmażone warzywa. Przykryć, gotować aż warzywa będą miękkie. Brokuł umyć, odkroić różyczki, łodyżki pokroić w plasterki. Dodać do zupy. Gotować na małym ogniu, aż brokuł będzie miękki. Na koniec dodać serek topiony pokrojony na kawałki, mieszać aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: