rondel

#zupa, #czosnek, #cebula, #oliwa z oliwek, #majeranek, #tymianek, #serek topiony, #ziemniaki, #grzanki, #Thermomix

02 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa czosnkowa 

Coś na zdrowie w te chłodne i deszczowe dni.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 2 główki czosnku

  • 2 cebule

  • 100 g serka topionego

  • 10 ziemniaków

  • 1 litr bulionu drobiowego  / rosołu

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

  • 0,5 łyżeczki majeranku suszonego

  • 0,5 łyżeczki tymianku suszonego

  • grzanki

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło i oliwę z oliwek. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać bulion drobiowy / rosół, umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Przykryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika, gotować około 15 minut. Dodać obrany czosnek. Gotować z przykryciem na małym ogniu kolejne 10 minut. Na końcu dodać pokrojony na kawałki serek topiony oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek i tymianek. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane cebule, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Zgarnąć ją kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło i oliwę z oliwek, dusić 7 minut/120ºC/obr. 1. Dodać obrane, umyte, pokrojone na kawałki ziemniaki, rosół / bulion drobiowy, sól, pieprz, majeranek i tymianek, gotować 15 minut/100ºC/obr. 2.  Dodać obrany czosnek, gotować kolejne 10 minut/100ºC/obr. 2. Na samym końcu dodać połamany na kawałki serek topiony, zmiksować 1,5 minuty/obr. 1-9 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: