rondel

#zupa, #cebula, #chili, #fasola, #ziemniaki, #marchewka, #seler, #pietruszka, #kiełbasa, #boczek, #przecier pomidorowy, #papryka, #śmietana 18 %,

#maggi, #Thermomix

19 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa fasolowa II

Prosty przepis na szybką zupę fasolową.

Przepis znalazłam na stronie https://gotujzcukiereczkiem.pl/.

Składniki

  • pietruszka zielona (opcjonalnie)

  • 1 puszka fasoli

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka w korzeniu

  • 2 ziemniaki

  • kawałek selera

  • kawałek wędzonego boczku

  • 0,5 kiełbasy podwawelskiej

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

  • szczypta chili

  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • 1 łyżka śmietany 18%

  • 1 łyżeczka masła

  • 500-750 ml rosołu

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 

  • 0,5 łyżeczki maggi  

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Fasolę odsączyć na sitku. Wszystkie warzywa umyć, obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do rosołu. Kiełbasę i boczek pokroić na kawałki, usmażyć na patelni z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą na maśle. Pod koniec smażenia dodać paprykę słodką, chili i przecier pomidorowy. Przełożyć całość do rosołu. Wszystko gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodać fasolę, chwilę jeszcze pogotować. Na koniec dodać drobno posiekaną pietruszkę (opcjonalnie) i mąkę wymieszaną ze śmietaną 18%. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Fasolę odsączyć na sitku. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Przełożyć rozdrobnione warzywa do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego. Dodać kiełbasę i boczek bez skóry pokrojone na kawałki oraz masło, dusić 7 minut/120ºC/obr. 1. Na 2 minuty przed końcem duszenia dodać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego paprykę słodką, chili i przecier pomidorowy. Wlać rosół, maggi, wsypać sól i pieprz, gotować 10-15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr.1. Dodać fasolę, gotować 10 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę 18 % z mąką, dodać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego na 2 minuty przed końcem gotowania wraz z drobno posiekaną pietruszkę (opcjonalnie). 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: