#zupa, #kalafior, #brokuł, #fasolka szparagowa, #kapusta biała, #ziemniaki, #marchewka, #seler, #pietruszka, #koperek, #maggi, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Prosty przepis na zdrową zupę z bardzo wielu jarzyn ;)
#przepis autorski
koperek
0,5 kalafiora
0,5 brokuła
2 marchewki
2 pietruszki w korzeniu
3 ziemniaki
kawałek selera
garść fasolki szparagowej
ćwiartka kapusty białej
750 ml rosołu
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,5 łyżeczki maggi
Wykonanie tradycyjne:
Kalafior i brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do rosołu. Marchewkę, seler, ziemniaki, pietruszkę umyć, obrać, pokroić na drobną kostkę, dorzucić do rosołu. Kapustę poszatkować, dorzucić do reszty warzyw. Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki, pokroić na kawałki, dorzucić do rosołu. Przykryć, gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać drobno posiekany koperek (opcjonalnie). Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.
Wykonanie w Thermomixie:
Kalafior i brokuł umyć, podzielić na różyczki, odstawić. Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki, pokroić na kawałki, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki marchewkę, seler, ziemniaki, pietruszkę oraz kapustę, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego. Dodać rosół, maggi, odstawione warzywa, wsypać sól i pieprz, gotować 25 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Na koniec dodać drobno posiekany koperek (opcjonalnie).
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: