rondel

#zupa, #kalafior, #fasolka szparagowa, #ziemniaki, #marchewka, #koperek, #śmietana 30 %, #Thermomix

29 czerwca 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa jarzynowa II

Przepyszna i szybka zupa jarzynowa.

#przepis autorski

Składniki

  • koperek

  • 0,5 kalafiora

  • garść fasolki szparagowej

  • 2 marchewki

  • 1 duży ziemniak

  • 1 l rosołu

  • śmietana 30 %

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 

  • 0,5 łyżeczki maggi 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Kalafior umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do rosołu. Marchewkę i ziemniaka umyć, obrać, pokroić na drobną kostkę, dorzucić do rosołu. Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki, pokroić na kawałki, dorzucić do rosołu. Przykryć, gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać drobno posiekany koperek. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. Przed podaniem zabielić śmietaną 30 %.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Kalafior umyć, podzielić na różyczki, odstawić. Fasolkę szparagową umyć, obciąć końcówki, pokroić na kawałki, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki marchewkę i ziemniaki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego. Dodać rosół, maggi, odstawione warzywa, wsypać sól i pieprz, gotować 25 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Na koniec dodać drobno posiekany koperek. Przed podaniem zabielić śmietaną 30 %.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: