rondel

#zupa, #marchewka, #por, #koperek, #pietruszka, #Thermomix

12 maja 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa koperkowa 

Ulubiona zupa mojego Męża ;)

Składniki

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 5 średnich ziemniaków

  • kawałek pora

  • 2 łyżki masła

  • pęczek koperku

  • 0,5 l bulionu drobiowego / rosołu

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 

  • 0,5 łyżeczki maggi

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło. Por pokroić na kawałki wrzucić do garnka. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, pietruszkę oraz marchewkę, podsmażyć około 5 minut. Dodać umyty i posiekany koperek, sól, pieprz oraz maggi. Wlać bulion drobiowy/rosół. Gotować bez przykrycia na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włożyć obrane, umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz por, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 5 minut/120°C/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać rozdrobniony wcześniej koperek, sól, pieprz, maggi, wlać bulion drobiowy/rosół, gotować 20 minut/100°C/obr. 1.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: