#zupa, #marchewka, #por, #koperek, #pietruszka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ulubiona zupa mojego Męża ;)
1 marchewka
1 pietruszka
5 średnich ziemniaków
kawałek pora
2 łyżki masła
pęczek koperku
0,5 l bulionu drobiowego / rosołu
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,5 łyżeczki maggi
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło. Por pokroić na kawałki wrzucić do garnka. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, pietruszkę oraz marchewkę, podsmażyć około 5 minut. Dodać umyty i posiekany koperek, sól, pieprz oraz maggi. Wlać bulion drobiowy/rosół. Gotować bez przykrycia na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włożyć obrane, umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki, marchewkę, pietruszkę oraz por, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 5 minut/120°C/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać rozdrobniony wcześniej koperek, sól, pieprz, maggi, wlać bulion drobiowy/rosół, gotować 20 minut/100°C/obr. 1.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: