#zupa, #oliwa z oliwek, #marchewka, #dymka, #koperek, #pietruszka, #ziemniaki
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 pietruszka
3 młode marchewki
8 małych ziemniaków
1 cebula dumka ze szczypiorkiem
pęczek koperku
1,5 litra bulionu drobiowego / rosołu
4 łyżki śmietany 30 %
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta oregano
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,5 łyżeczki maggi
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę z oliwek. Dymkę pokroić na plasterki wraz ze szczypiorkiem, wrzucić do garnka. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, pietruszkę oraz marchewki. Podsmażyć około 10 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie do garnka wlać bulion warzywny/rosół, dodać płaską łyżeczkę soli, gałkę muszkatołową i oregano. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać umyty i drobno posiekany koperek, całość gotować jeszcze 5 minut. Na samym końcu dodać śmietanę 30 %. Zupę zamieszać i wyłączyć, jak tylko ponownie się zagotuje. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: