#zupa, #ziemniaki, #marchewka, #pietruszka, #seler, #por, #imbir, #chili, #sos sojowy, #oliwa z oliwek, #maggi, #grzanki, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i zdrowa zupa jarzynowa.
#przepis autorski
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ziemniaki
3 marchewki
2 pietruszki w korzeniu
kawałek selera
kawałek pora
750 - 1000 ml rosołu / bulionu warzywnego
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta chili
1 łyżka sosu sojowego
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,5 łyżeczki maggi
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę z oliwek. Marchewki, pietruszki, selera i ziemniaki umyć, obrać, pokroić na drobną kostkę. Pora pokroić w pół plasterki. Wszystkie warzywa dać do garnka, przykryć, dusić na małym ogniu około 10 minut. Wrzucić przyprawy: imbir mielony, sól, pieprz i chili. Wlać rosół / bulion warzywny, sos sojowy oraz maggi. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki marchewki, ziemniaki, pietruszki, selera oraz pokrojonego na kawałki pora, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego. Dodać rosół / bulion warzywny, maggi, sos sojowy, odstawione warzywa, wsypać sól, pieprz, imbir mielony i chili, gotować 25 minut/100ºC/obr. 2. Zmiksować 45 sekund/obr. 5-9 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: