rondel

#zupa, #cukinia, #pieczarki, #czosnek, #cebula, #gałka muszkatołowa, #cytryna, #olej, #grzanki, #ser żółty, #Thermomix

21 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa krem z cukinii i pieczarek 

Pyszny krem z cukinii i pieczarek.

Łatwy w przygotowaniu.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Składniki

  • 220 g sera żółtego

  • 95 g cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 155 g pieczarek

  • 30 g oleju

  • 530 g cukinii

  • 600 g bulionu drobiowego / rosołu

  • 10 g soku z cytryny

  • 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • grzanki

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do malakser włożyć ser pokrojony na kawałki, rozdrobnić. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić. Cebulę, czosnek i pieczarki obrać, pokroić w kostkę. Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać olej, wrzucić cebulę, czosnek i pieczarki, dusić 3 minuty. Dodać obraną, pokrojoną na kawałki cukinię, dusić kolejne 5 minut. Dodać bulion drobiowy / rosół, sok z cytryny i gałkę muszkatołową, gotować 20 minut. Dodać rozdrobniony ser, sól i pieprz, zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 20 sekund/obr. 5. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego włożyć obrane i pokrojone na kawałki cebulę oraz czosnek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Pieczarki obrać, pokroić na kawałki. Dodać do cebuli z czosnkiem, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 3 minuty/120ºC/obr. 2. Dodać obraną, pokrojoną na kawałki cukinię, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Następnie gotować 5 minut/100ºC/obr. 2. Dodać bulion drobiowy / rosół, sok z cytryny i gałkę muszkatołową, gotować 20 minut/100ºC/obr. 2. Dodać rozdrobniony ser, sól i pieprz, zmiksować 30 sekund/obr. 4-8 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: