#zupa, #cukinia, #marchewka, #czosnek, #pietruszka, #oliwa z oliwek, #pietruszka, #grzanki, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawy sposób na przemycenie większej ilości warzyw w zupie.
#przepis autorski
1 średnia cukinia
2 ziemniaki
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka w korzeniu
3 łyżki oliwy z oliwek
garść posiekanej pietruszki
500 ml bulionu drobiowego / rosołu
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę w korzeniu obrać, umyć, pokroić w drobna kostkę. Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę z oliwek, wrzucić ziemniaki, marchewkę i pietruszkę w korzeniu, dusić 3 minuty. Dodać cukinię oraz obrany i drobno posiekany czosnek, dusić kolejne 5 minut. Dodać bulion drobiowy / rosół, gotować 20 minut. Dodać garść posiekanej pietruszki, sól i pieprz, zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane, umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki, marchewkę i pietruszkę w korzeniu rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę z oliwek, dusić 3 minuty/120ºC/obr. 2. Dodać obraną, bez gniazd nasiennych, pokrojoną na kawałki cukinię oraz obrany czosnek, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Następnie gotować 5 minut/100ºC/obr. 2. Dodać bulion drobiowy / rosół, gotować 20 minut/100ºC/obr. 2. Dodać garść posiekanej pietruszki, sól i pieprz, zmiksować 30 sekund/obr. 4 - 8 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: