rondel

#zupa, #pieczarki, #serek topiony, #pietruszka, #grzanki, #śmietanka 30 %, #Thermomix

17 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa krem z pieczarek

Pyszny krem z pieczarek, łatwy w przygotowaniu idealny do grzanek.

Przepis znalazłam na stronie  https://cookidoo.pl/ ;)

Składniki

  • 400 g pieczarek

  • 500 g rosołu / bulionu warzywnego 

  • 200 g mleka

  • 50 g maki pszennej

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 50 g śmietanki 30%

  • 4 gałązki świeżej natki pietruszki (tylko liście)

  • 50 g serka topionego, kremowego

  • grzanki

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Pieczarki umyć, obrać, przekroić na pół. Rozdrobnić w malakserze, przełożyć do garnka. Dodać rosół / bulion warzywny, mleko, mąkę rozmieszaną z odrobiną zimnej wody i sól, dusić na małym ogniu, aż pieczarki zmiękną. Dodać śmietankę 30 %, liście pietruszki, serek pokrojony na małe kawałki, dusić na małym ogniu cały czas mieszając, aż serek się rozpuści. Na końcu zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Pieczarki umyć, obrać, przekroić na pół. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pieczarki, rozdrobnić 15 sekund/obr. 4. Dodać rosół / bulion warzywny, mleko, mąkę i sól, podgrzewać 10 minut/90ºC/obr. 3. Dodać śmietankę 30 %, liście pietruszki, serek pokrojony na kawałki, podgrzewać 2 minuty/90ºC/obr. 2. Zmiksować 1,5 minuty/obr. 4-7 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: