#zupa, #por, #majeranek, #ziemniaki, #pietruszka, #grzanki, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Obłędny krem z porów i łatwy w przygotowaniu ze strony https://cookidoo.pl/ ;)
300 g pora
60 g masła
300 g ziemniaków
800 g rosołu / bulionu warzywnego
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka natki pietruszki
0,5 łyżeczki majeranku suszonego
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło. Pora umyć, pokroić w 3 cm plastry. Dodać do masła, dusić około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do pora. Wlać rosół / bulion warzywny, dodać natkę pietruszki, sól i pieprz. Przykryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika, gotować około 10 minut. Na końcu dodać majeranek. Gotować bez przykrycia na małym ogniu jeszcze około 5 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami.
Wykonanie w Thermomixie:
Pora umyć, pokroić w 3 cm plastry. Do czystego i suchego naczynia miksującego miksującego włożyć pora, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Pora zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 7 minut/120ºC/obr. 1. Dodać obrane, umyte, pokrojone na kawałki ziemniaki, rozdrobnić 10 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać 300 g rosołu / bulionu warzywnego, natkę pietruszki, sól i pieprz, gotować 10 minut/100ºC/obr. 2. Zmiksować 1,5 minuty/obr. 1-9 (stopniowo zwiększając obroty). Dodać 500 g rosołu / bulionu warzywnego, majeranek, gotować 5 minut/100ºC/obr. 3. Podawać z grzankami.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: