rondel

#zupa, #por, #czosnek, #seler, #gałka muszkatołowa, #cytryna, #oliwa z oliwek, #ziemniaki, #marchewka, #pietruszka, #grzanki, #Thermomix

26 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa krem z porów II

Fantastyczny krem z porów, bardzo łatwy w przygotowaniu.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 1 por

  • 65 g selera

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka w korzeniu

  • 1 duży ziemniak

  • 2 ząbki czosnku

  • 0,5 l bulionu drobiowego / rosołu

  • 1 łyżeczka soli

  • 0,75 łyżeczki cukru

  • 0,5 łyżeczki pieprzu  czarnego mielonego

  • 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka mleka

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki masła

  • grzanki

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło i oliwę z oliwek. Pora umyć, pokroić w 3 cm plastry. Dodać do tłuszczu, dusić około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, dusić jeszcze 3 minuty. Ziemniaka, seler, marchewkę oraz pietruszkę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do pora z czosnkiem. Wlać bulion drobiowy / rosół. Przykryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika, gotować około 20 minut. Na końcu dodać sól, cukier, pieprz, gałkę muszkatołową, mleko oraz sok z cytryny. Całość zamieszać, wyłączyć. Na końcu zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Pora umyć, pokroić w 3 cm plastry. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pora oraz obrany czosnek, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Pora wraz z czosnkiem zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło i oliwę z oliwek, dusić 7 minut/120ºC/obr. 1. Dodać obrane, umyte, pokrojone na kawałki: ziemniak, seler, marchewkę i pietruszkę rozdrobnić 10 sekund/obr. 5.  Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać bulion drobiowy / rosół, sól, cukier, pieprz, gałkę muszkatołową, mleko oraz sok z cytryny, gotować 20 minut/100ºC/obr. 2.  Zmiksować 1,5 minuty/obr. 1-9 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: