#zupa, #por, #czosnek, #seler, #gałka muszkatołowa, #cytryna, #oliwa z oliwek, #ziemniaki, #marchewka, #pietruszka, #grzanki, #masło, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Fantastyczny krem z porów, bardzo łatwy w przygotowaniu.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
1 por
65 g selera
1 marchewka
1 pietruszka w korzeniu
1 duży ziemniak
2 ząbki czosnku
0,5 l bulionu drobiowego / rosołu
1 łyżeczka soli
0,75 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka mleka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło i oliwę z oliwek. Pora umyć, pokroić w 3 cm plastry. Dodać do tłuszczu, dusić około 7 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, dusić jeszcze 3 minuty. Ziemniaka, seler, marchewkę oraz pietruszkę obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę, dodać do pora z czosnkiem. Wlać bulion drobiowy / rosół. Przykryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika, gotować około 20 minut. Na końcu dodać sól, cukier, pieprz, gałkę muszkatołową, mleko oraz sok z cytryny. Całość zamieszać, wyłączyć. Na końcu zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami.
Wykonanie w Thermomixie:
Pora umyć, pokroić w 3 cm plastry. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pora oraz obrany czosnek, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Pora wraz z czosnkiem zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło i oliwę z oliwek, dusić 7 minut/120ºC/obr. 1. Dodać obrane, umyte, pokrojone na kawałki: ziemniak, seler, marchewkę i pietruszkę rozdrobnić 10 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać bulion drobiowy / rosół, sól, cukier, pieprz, gałkę muszkatołową, mleko oraz sok z cytryny, gotować 20 minut/100ºC/obr. 2. Zmiksować 1,5 minuty/obr. 1-9 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: