rondel

#zupa, #pomidor, #czosnek, #cebula, #oregano, #oliwa z oliwek, #bazylia, #pietruszka, #grzanki, #śmietanka 30 %, #sos sojowy, #Thermomix

22 marca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Szybka i pyszna zupa z pomidorów z puszki.

Przepis znalazłam na stronie  https://cookidoo.pl/.

Składniki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 30 g oliwy z oliwek

  • 4 duże pomidory

  • 50 g koncentratu pomidorowego

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki cukru

  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

  • 500 ml rosołu / bulionu drobiowego

  • 65 g śmietanki 30 %

  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii

  • 1 czubata łyżeczka posiekanej pietruszki

  • 0,5 łyżki sosu sojowego

  • grzanki / makaron

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę z oliwek. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. Do garnka dodać umyte, sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, rosół / bulion drobiowy, sól, cukier, oregano, bazylię, pietruszkę oraz sos sojowy, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami lub makaronem. Przed podaniem zabielić śmietanką 30 %.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojona na kawałki cebulę oraz obrany czosnek, rozdrobnić 5-10 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Do naczynia miksującego dodać oliwę z oliwek. Dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać do cebuli i czosnku umyte, sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę. Rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wlać rosół/bulion drobiowy, dodać koncentrat pomidorowy, sól, cukier, oregano i sos sojowy. Gotować 15 minut/100ºC/obr. 2. Dodać bazylię, pietruszkę i śmietankę 30 %, zmiksować 1 minutę/obr. 4-8 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami lub makaronem. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: