#zupa, #pomidor, #czosnek, #cebula, #oregano, #oliwa z oliwek, #bazylia, #pietruszka, #grzanki, #śmietanka 30 %, #sos sojowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybka i pyszna zupa z pomidorów z puszki.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
2 ząbki czosnku
1 cebula
30 g oliwy z oliwek
4 duże pomidory
50 g koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki suszonego oregano
500 ml rosołu / bulionu drobiowego
65 g śmietanki 30 %
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
1 czubata łyżeczka posiekanej pietruszki
0,5 łyżki sosu sojowego
grzanki / makaron
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę z oliwek. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. Do garnka dodać umyte, sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, rosół / bulion drobiowy, sól, cukier, oregano, bazylię, pietruszkę oraz sos sojowy, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami lub makaronem. Przed podaniem zabielić śmietanką 30 %.
Wykonanie w Thermomixie:
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave