#zupa, #pomidor, #czosnek, #cebula, #oregano, #oliwa z oliwek, #bazylia, #pietruszka, #grzanki, #śmietanka 30 %, #sos sojowy, #przecier pomidorowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybka i pyszna zupa z pomidorów z puszki.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
2 ząbki czosnku
1 cebula
30 g oliwy z oliwek
4 duże pomidory
50 g przecieru pomidorowego
0,5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki suszonego oregano
500 ml rosołu / bulionu drobiowego
65 g śmietanki 30 %
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
1 czubata łyżeczka posiekanej pietruszki
0,5 łyżki sosu sojowego
grzanki / makaron
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę z oliwek. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. Do garnka dodać umyte, sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, rosół / bulion drobiowy, sól, cukier, oregano, bazylię, pietruszkę, przecier pomidorowy oraz sos sojowy, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami lub makaronem. Przed podaniem zabielić śmietanką 30 %.
Wykonanie w Thermomixie:
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: