rondel

#zupa, #pomidor, #czosnek, #cebula, #oregano, #oliwa z oliwek, #bazylia, #pietruszka, #grzanki, #śmietanka 30 %, #sos sojowy, #przecier pomidorowy, #Thermomix

22 marca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Szybka i pyszna zupa z pomidorów z puszki.

Przepis znalazłam na stronie  https://cookidoo.pl/.

Składniki

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 30 g oliwy z oliwek

  • 4 duże pomidory

  • 50 g przecieru pomidorowego

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki cukru

  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

  • 500 ml rosołu / bulionu drobiowego

  • 65 g śmietanki 30 %

  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii

  • 1 czubata łyżeczka posiekanej pietruszki

  • 0,5 łyżki sosu sojowego

  • grzanki / makaron

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę z oliwek. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. Do garnka dodać umyte, sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, rosół / bulion drobiowy, sól, cukier, oregano, bazylię, pietruszkę, przecier pomidorowy oraz sos sojowy, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami lub makaronem. Przed podaniem zabielić śmietanką 30 %.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojona na kawałki cebulę oraz obrany czosnek, rozdrobnić 5-10 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Do naczynia miksującego dodać oliwę z oliwek. Dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać do cebuli i czosnku umyte, sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę. Rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wlać rosół/bulion drobiowy, dodać przecier pomidorowy, sól, cukier, oregano i sos sojowy. Gotować 15 minut/100ºC/obr. 2. Dodać bazylię, pietruszkę i śmietankę 30 %, zmiksować 1 minutę/obr. 4-8 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami lub makaronem. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: