rondel

#zupa, #cebula, #oliwa z oliwek, #marchewka, #pietruszka, #imbir, #kurkuma, #grzanki, #Thermomix

24 października 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa marchewkowa II

Kolejna zupa z marchewki. 

Przepis znalazłam na stronie https://www.kwestiasmaku.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 300 g marchewki

  • 0,5 dużej pietruszki w korzeniu

  • 750 ml bulionu drobiowego / rosołu

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 0,5 łyżeczki kurkumy

  • 1 łyżka świeżego tartego imbiru 

  • grzanki 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę z oliwek. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Marchewki oraz pietruszkę umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Dodać do garnka, przykryć, dusić na małym ogniu około 10 minut. Wrzucić przyprawy: imbir obrany i starty na tarce na drobnych oczkach, sól, pieprz i kurkumę. Wlać bulion drobiowy / rosół. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojona na kawałki cebulę, rozdrobnić 5-10 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Do naczynia miksującego dodać oliwę z oliwek, dusić 5 minut/120ºC/obr. 1. Marchewki oraz pietruszkę umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Dodać do cebuli, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dusić 10 minut/120ºC/obr. 1. Wlać bulion drobiowy / rosół, dodać imbir obrany i starty na tarce na drobnych oczkach, sól, pieprz i kurkumę. Gotować 15 minut/100ºC/obr. 2. Zmiksować 30-60 sekund/obr. 5-9 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: