rondel

#zupa, #cebula, #oliwa z oliwek, #marchewka, #tymianek, #śmietanka 30 %, #sos sojowy, #grzanki, #Thermomix

22 stycznia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa marchewkowa III 

Szybka i łatwa w wykonaniu zupa z marchewki, ale nie jest to typowy krem.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Odrobinę go przerobiłam :)

Składniki

  • 100 g cebuli

  • 15 g oliwy z oliwek

  • 500 g marchewki

  • 700 ml bulionu drobiowego / rosołu

  • 2 płaskie łyżeczki tymianku suszonego

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 100 g śmietanki 30 %

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • grzanki 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę z oliwek. Cebulę oraz marchewki obrać, pokroić na małe kawałki, wrzucić do garnka, przykryć. Dusić na małym ogniu około 5 - 10 minut. Wrzucić przyprawy: tymianek, sól, pieprz i sos sojowy. Wlać bulion drobiowy / rosół. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Wlać śmietankę 30 %, dokładnie wymieszać. Podawać z grzankami.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane i pokrojone na kawałki cebulę oraz marchewki, rozdrobnić 5-10 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Do naczynia miksującego dodać oliwę z oliwek, dusić 5 minut/120ºC/obr. 1. Wlać bulion drobiowy / rosół, dodać tymianek, sól, pieprz i sos sojowy. Gotować 15 minut/100ºC/obr. 2. Zmiksować 10-30 sekund/obr. 5-9 (stopniowo zwiększając obroty). Dodać śmietankę 30 %, wymieszać 10 sekund/obr. 3. Podawać z grzankami.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: