#zupa, #ziemniaki, #marchewka, #pietruszka, #por, #imbir, #pomarańcza, #oliwa z oliwek, #śmietanka 30 %, #groszek ptysiowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawa w smaku zupa marchewkowo - porowa z dodatkiem soku z pomarańczy.
Inspirację czerpałam ze strony https://kuchnialidla.pl/.
5 łyżek oliwy z oliwek
1 duży ziemniak (ok. 150 g)
6 marchewek
1 pietruszka w korzeniu
20 g świeżego imbiru
1 por
sok z 1 pomarańczy
700 ml rosołu / bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
100 g śmietanki 30 %
groszek ptysiowy
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę z oliwek. Marchewki, pietruszkę i ziemniaka umyć, obrać, pokroić na drobną kostkę. Pora pokroić w pół plasterki. Wszystkie warzywa dać do garnka razem z obranym i pokrojonym na plasterki imbirem, przykryć, dusić na małym ogniu około 10 minut. dodać sól i pieprz, wlać rosół / bulion warzywny oraz sok z pomarańczy, gotować bez przykrycia na małym ogniu około 15 minut. Dodać śmietankę 30 %, zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki marchewki, ziemniaka, pietruszkę, imbir oraz pokrojonego na kawałki pora, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego. Dodać oliwę z oliwek, dusić 5 minut/120°C/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać rosół / bulion warzywny, sok z pomarańczy, wsypać sól i pieprz, gotować 20 minut/100ºC/obr. 2. Dodać śmietankę 30 %, zmiksować 45 sekund/obr. 5-9 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z groszkiem ptysiowym.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: