#zupa, #marchewka, #ziemniaki, #cebula, #czosnek, #kurkuma, #imbir, #oliwa z oliwek, #śmietanka 30 %, #grzanki, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i zdrowa zupa ;)
#przepis autorski
1 cebula
3 duże marchewki
15 g oliwy z oliwek
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
750 ml rosołu / bulionu warzywnego
1 łyżeczka kurkumy mielonej
1 łyżeczka imbiru mielonego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
150 g śmietanki 30 %
1 łyżka maggi
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę z oliwek. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. Marchewki oraz ziemniaki umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Dodać do garnka, przykryć, dusić na małym ogniu około 10 minut. Wrzucić przyprawy: imbir mielony, sól, pieprz i kurkumę. Wlać rosół / bulion warzywny oraz maggi. Gotować bez przykrycia na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Wlać śmietankę 30 %, dokładnie wymieszać. Podawać z grzankami.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojona na kawałki cebulę, obrany czosnek oraz obrane i pokrojone na kawałki marchewki i ziemniaki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Do naczynia miksującego dodać oliwę z oliwek, dusić 5 minut/120ºC/obr. 2. Wlać rosół / bulion warzywny, dodać maggi, imbir mielony, sól, pieprz i kurkumę. Gotować 15 minut/100ºC/obr. 2. Zmiksować 45 sekund/obr. 5-9 (stopniowo zwiększając obroty). Dodać śmietankę 30 %, wymieszać 10 sekund/obr. 3. Podawać z grzankami.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: