#zupa, #czosnek, #por, #cebula, #grzanki, #musztarda, #mąka ziemniaczana, #śmietanka 30 %, #boczek
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawa w smaku zupa z dodatkiem musztardy.
Inspirację czerpałam ze strony https://www.kuchennymidrzwiami.pl/ ;)
2 łyżki masła
2 - 3 ząbki czosnku
1 cebula
pół pora
2 łyżki gruboziarnistej musztardy (np. francuskiej)
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka mąką ziemniaczanej
0,5 l bulionu warzywnego / rosołu
100 ml śmietanki 30 %
75 g boczku wędzonego
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Z boczku odciąć skórę, pokroić w drobną kostkę. Zrobić skwarki. Pora umyć, pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić kostkę, zeszklić na maśle. Do cebuli dodać por oraz obrany i drobno posiekany czosnek, smażyć około 5 minut, często mieszając. Wlać bulion warzywny / rosół, zagotować. Do śmietany dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, wlać do garnka. Dodać musztardy. Doprawić solą i pieprzem do smaku, przegotować. Podawać ze skwarkami z boczku i grzankami.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: