rondel

#zupa, #czosnek, #por, #cebula, #grzanki, #musztarda, #mąka ziemniaczana, #śmietanka 30 %, #boczek

04 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa musztardowo - porowa

Ciekawa w smaku zupa z dodatkiem musztardy.

Inspirację czerpałam ze strony https://www.kuchennymidrzwiami.pl/ ;)

Składniki

  • 2 łyżki masła

  • 2 - 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • pół pora

  • 2 łyżki gruboziarnistej musztardy (np. francuskiej)

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

  • 1 łyżka mąką ziemniaczanej

  • 0,5 l bulionu warzywnego / rosołu

  • 100 ml śmietanki 30 %

  • 75 g boczku wędzonego

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 

  • grzanki

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Z boczku odciąć skórę, pokroić w drobną kostkę. Zrobić skwarki. Pora umyć, pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić kostkę, zeszklić na maśle. Do cebuli dodać por oraz obrany i drobno posiekany czosnek, smażyć około 5 minut, często mieszając. Wlać bulion warzywny / rosół, zagotować. Do śmietany dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, wlać do garnka. Dodać musztardy. Doprawić solą i pieprzem do smaku, przegotować. Podawać ze skwarkami z boczku i grzankami.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: