#zupa, #ogórki kiszone, #ziemniaki, #marchewka, #śmietana 18 %, #maggi, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Super zupa ogórkowa z przepisu od mojej Teściowej;)
500 ml rosołu
2 marchewki
3 ziemniaki
4-6 ogórków kiszonych
1 łyżeczka masła
0,5 łyżeczki maggi
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki śmietany 18 % (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Na patelni rozpuścić masło, dać obraną i startą na grubych/drobnych oczkach marchewkę, przesmażyć (ciągle mieszając). Wrzucić do rosołu. Ziemniaki, umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, dorzucić do rosołu. Gotować, aż warzywa zmiękną. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do rosołu. Przegotować. Można zabielić śmietaną 18 %. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki ogórki kiszone, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Ogórki przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Ziemniaki przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki marchewki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Dodać masło, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać rosół i odstawione ziemniaki, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Następnie dodać odstawione ogórki kiszone, gotować 10 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać śmietanę 18 % (opcjonalnie), maggi, pieprz i sól, wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 2.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: