#zupa, #ogórki kiszone, #ziemniaki, #marchewka, #śmietana 18 %, #maggi, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna odsłona zupy ogórkowej ;)
750 ml rosołu / bulionu drobiowego
2 marchewki
3 ziemniaki
4-6 ogórków kiszonych
1 płaska łyżka masła
0,5 łyżeczki maggi
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki śmietany 18 % (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Marchewkę i ziemniaki, umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rosołu. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na patelni rozpuścić masło, dać starte na grubych oczkach ogórki kiszone, przesmażyć (ciągle mieszając). Wrzucić do rosołu / bulionu drobiowego. Przegotować. Można zabielić śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki ogórki kiszone, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Ogórki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dać masło, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki marchewkę oraz ziemniaki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Dodać rosół / bulion drobiowy, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać odstawione ogórki kiszone, gotować 10 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać śmietanę 18 % (opcjonalnie), maggi, pieprz i sól, wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 2.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: