rondel

#zupa, #ogórki kiszone, #ziemniaki, #marchewka, #śmietana 18 %, #maggi, #Thermomix

24 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa ogórkowa II

Kolejna odsłona zupy ogórkowej ;)

Składniki

  • 750 ml rosołu / bulionu drobiowego

  • 2 marchewki

  • 3 ziemniaki

  • 4-6 ogórków kiszonych

  • 1 płaska łyżka masła

  • 0,5 łyżeczki maggi 

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 

  • 2 łyżki śmietany 18 % (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Marchewkę i ziemniaki, umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rosołu. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na patelni rozpuścić masło, dać starte na grubych oczkach ogórki kiszone, przesmażyć (ciągle mieszając). Wrzucić do rosołu / bulionu drobiowego. Przegotować. Można zabielić śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki ogórki kiszone, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Ogórki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dać masło, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki marchewkę oraz ziemniaki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Dodać rosół / bulion drobiowy, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać odstawione ogórki kiszone, gotować 10 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać śmietanę 18 % (opcjonalnie), maggi, pieprz i sól, wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 2.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: