rondel

#zupa, #ogórki kiszone, #czosnek, #por, #koperek, #ziemniaki, #marchewka, #seler, #pietruszka, #śmietanka 30 %, #Thermomix

06 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa ogórkowa III

Pyszna i łatwa w przygotowaniu zupa ogórkowa ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 200 g ogórków kiszonych

  • 100 g marchewki

  • 40 g pietruszki w korzeniu

  • 60 g selera

  • 25 g pora

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 g ziemniaków

  • 400 g rosołu / bulionu warzywnego

  • 200 g zalewy z ogórków kiszonych

  • 50 g śmietanki 30%

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Marchewkę, pietruszkę, seler, umyć, obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Por umyć, pokroić w cienkie plastry. Do warzyw dorzucić czosnek, por, wlać rosół / bulion warzywny, gotować 20 minut. Dodać odstawione ogórki i zalewę z nich, gotować kolejne 10 minut. Dodać śmietankę 30 %, koperek, pieprz i sól, wymieszać. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki ogórki kiszone, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki obrane: marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek oraz pokrojony na 2 mm plastry dobrze umyty por. Rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Dodać obrane, umyte, pokrojone na kawałki ziemniaki, rozdrobnić kolejne 3 sekundy/obr. 5. Dodać rosół / bulion warzywny, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać odstawione ogórki kiszone i zalewę z nich, gotować 10 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać śmietankę 30 %, koperek, pieprz i sól, wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 2. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: