#zupa, #ogórki kiszone, #czosnek, #por, #koperek, #ziemniaki, #marchewka, #seler, #pietruszka, #śmietanka 30 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna i łatwa w przygotowaniu zupa ogórkowa ;)
#przepis autorski
200 g ogórków kiszonych
100 g marchewki
40 g pietruszki w korzeniu
60 g selera
25 g pora
1 ząbek czosnku
200 g ziemniaków
400 g rosołu / bulionu warzywnego
200 g zalewy z ogórków kiszonych
50 g śmietanki 30%
2 łyżki posiekanego koperku
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Wykonanie tradycyjne:
Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Marchewkę, pietruszkę, seler, umyć, obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Por umyć, pokroić w cienkie plastry. Do warzyw dorzucić czosnek, por, wlać rosół / bulion warzywny, gotować 20 minut. Dodać odstawione ogórki i zalewę z nich, gotować kolejne 10 minut. Dodać śmietankę 30 %, koperek, pieprz i sól, wymieszać.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki ogórki kiszone, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki obrane: marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek oraz pokrojony na 2 mm plastry dobrze umyty por. Rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Dodać obrane, umyte, pokrojone na kawałki ziemniaki, rozdrobnić kolejne 3 sekundy/obr. 5. Dodać rosół / bulion warzywny, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać odstawione ogórki kiszone i zalewę z nich, gotować 10 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać śmietankę 30 %, koperek, pieprz i sól, wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 2.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: