#zupa, #ogórki kiszone, #ziemniaki, #marchewka, #śmietana 18 %, #maggi, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Raz w tygodniu zupa ogórkowa musi być ;)
#przepis autorski
rosół
2 marchewki
6 średnich ziemniaków
6 średnich ogórków kiszonych
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,5 łyżeczki maggi
2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie tradycyjne:
Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Włożyć je do garnka z rosołem. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu dodać starte na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone, chwilę razem pogotować. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. Przed podaniem zabielić śmietaną 18 %.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki ogórki kiszone, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki obraną marchewkę oraz obrane, umyte, pokrojone na kawałki ziemniaki, rozdrobnić 5 sekundy/obr. 5. Dodać rosół, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać odstawione ogórki kiszone, gotować 10 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać śmietanę 18 %, pieprz i sól , wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 2.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: