rondel

#zupa, #ogórki kiszone, #ziemniaki, #marchewka, #śmietana 18 %, #maggi, #Thermomix

14 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa ogórkowa IV

Raz w tygodniu zupa ogórkowa musi być ;)

#przepis autorski

Składniki

  • rosół 

  • 2 marchewki

  • 6 średnich ziemniaków

  • 6 średnich ogórków kiszonych

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 

  • 0,5 łyżeczki maggi

  • 2 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Marchewkę i ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Włożyć je do garnka z rosołem. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu dodać starte na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone, chwilę razem pogotować. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. Przed podaniem zabielić śmietaną 18 %. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki ogórki kiszone, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki obraną marchewkę oraz obrane, umyte, pokrojone na kawałki ziemniaki, rozdrobnić 5 sekundy/obr. 5. Dodać rosół, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać odstawione ogórki kiszone, gotować 10 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać śmietanę 18 %, pieprz  i sól , wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 2. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: