rondel

#zupa, #ogórki kiszone, #oliwa z oliwek, #ziemniaki, #marchewka, #seler, #pietruszka, #śmietana 18 %, #maggi, #Thermomix

20 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa ogórkowa V

Kolejna odsłona zupy ogórkowej ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 0,7 litra bulionu drobiowego / rosołu 

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka w korzeniu

  • kawałek selera

  • 4 ziemniaki

  • 5 ogórków kiszonych

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 0,5 łyżeczki maggi 

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 

  • 2 łyżki śmietany 18 % (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę, seler, ziemniaki i pietruszkę, przesmażyć (ciągle mieszając). Wrzucić do bulionu drobiowego / rosołu. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na patelnię dać starte na grubych oczkach ogórki kiszone, przesmażyć (ciągle mieszając). Dorzucić do reszty warzyw. Przegotować.  Można zabielić śmietaną 18 %. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki ogórki kiszone, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Ogórki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki: marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Dodać oliwę z oliwek, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Dodać bulion drobiowy / rosół, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać odstawione ogórki kiszone, gotować 10 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać śmietanę 18 % (opcjonalnie), maggi, pieprz i sól, wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 2. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: