#zupa, #ogórki kiszone, #oliwa z oliwek, #ziemniaki, #marchewka, #seler, #pietruszka, #śmietana 18 %, #maggi, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna odsłona zupy ogórkowej ;)
#przepis autorski
0,7 litra bulionu drobiowego / rosołu
1 marchewka
1 pietruszka w korzeniu
kawałek selera
4 ziemniaki
5 ogórków kiszonych
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki maggi
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki śmietany 18 % (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dać obrane i pokrojone w kostkę marchewkę, seler, ziemniaki i pietruszkę, przesmażyć (ciągle mieszając). Wrzucić do bulionu drobiowego / rosołu. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na patelnię dać starte na grubych oczkach ogórki kiszone, przesmażyć (ciągle mieszając). Dorzucić do reszty warzyw. Przegotować. Można zabielić śmietaną 18 %. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pokrojone na kawałki ogórki kiszone, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Ogórki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć umyte, obrane i pokrojone na kawałki: marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 4. Dodać oliwę z oliwek, dusić 2 minuty/120ºC/obr.1. Dodać bulion drobiowy/rosół, gotować 15 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać odstawione ogórki kiszone, gotować 10 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać śmietanę 18 % (opcjonalnie), maggi, pieprz i sól, wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 2.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: