#zupa, #marchewka, #cebula, #pieczarki, #ziemniaki, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Zostały mi pieczarki, więc postanowiłam zrobić z nich zupę ;)
1 marchewka
5 średnich ziemniaków
1 cebula
2 łyżki masła
15 pieczarek
0,5 l bulionu drobiowego / rosołu
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
0,5 łyżeczki maggi
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz marchewkę, podsmażyć około 5 minut. Dodać obrane i pokrojone na kawałki pieczarki, sól, pieprz i maggi. Wlać bulion drobiowy / rosół. Gotować bez przykrycia na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Wykonanie wThermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane i pokrojone na kawałki pieczarki, rozdrobnić 3 sekundy/obr.4. Przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego wrzucić obraną i pokrojona na kawałki cebulę, rozdrobnić 5 sekund/obr.5. Zgarnąć cebulę kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dodać masło, dusić 5 minut/120ºC/obr.1. Dodać umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki oraz marchewkę, rozdrobnić 5 sekund/obr.5. Dodać pieczarki, sól, pieprz, maggi i bulion drobiowy / rosół, gotować około 15-20 minut/100ºC/obr.2.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: