rondel

#zupa, #por, #cebula, #ziemniaki, #śmietana 18 %, #Thermomix

05 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa porowa

Kupiłam por i się zastanawiałam co z niego zrobić.

Mój wybór padł na pyszną zupę.

Przepis znalazłam na stronie https://www.mniammniam.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 1 por

  • 1 cebula

  • 2 średnie ziemniaki

  • 0,5 l bulionu warzywnego / rosołu

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki śmietany 18 %

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, zeszklić na maśle. Do cebuli dodać por, smażyć około 5 minut, często mieszając. Wlać bulion warzywny / rosół, dodać ziemniaki, dusić pod przykryciem do miękkości. Zabielić śmietaną 18 %. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać umyte i pokrojone na kawałki ziemniaki, rozdrobnić 5 sekundy/obr. 4. Ziemniaki przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojona na kawałki cebulę oraz por pokrojony w plastry, rozdrobnić 5 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 5 minut/120ºC/obr. 1. Dodać bulion warzywny / rosół i odstawione ziemniaki, gotować 20 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać śmietanę 18 %, pieprz i sól, wymieszać 20 sekund/obroty wsteczne/obr. 2. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: