#zupa, #czosnek, #cebula, #serek topiony, #szczypiorek, #oliwa z oliwek, #grzanki, #tymianek, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna zupa serowa.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
1 cebula
5 dużych ząbków czosnku
0,7 l bulionu drobiowego / rosołu
100 g sera bursztyn
100 g sera błękitny lazur
100 g serka topionego
2 łyżki oliwy z oliwek
0,25 łyżeczki tymianku
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
garść szczypiorku
grzanki
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. Wlać bulion drobiowy / rosół. Najpierw dawać po kawałku sery twarde: bursztyn i błękitny lazur, na końcu serek topiony, tymianek, pieprz i posiekany drobno szczypiorek. Gotować bez przykrycia na małym ogniu rozdrabniając sery drewnianą łyżką, aż się rozpuszczą. Przed podaniem zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
Wykonanie w Thermomixie:
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: