rondel

#zupa, #czosnek, #cebula, #serek topiony, #szczypiorek, #oliwa z oliwek, #grzanki, #tymianek, #Thermomix

03 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Zupa serowa

Pyszna zupa serowa.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Składniki

  • 1 cebula

  • 5 dużych ząbków czosnku

  • 0,7 l bulionu drobiowego / rosołu

  • 100 g sera bursztyn

  • 100 g sera błękitny lazur

  • 100 g serka topionego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 0,25 łyżeczki tymianku

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • garść szczypiorku

  • grzanki

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać oliwę. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. Wlać bulion drobiowy / rosół. Najpierw dawać po kawałku sery twarde: bursztyn i błękitny lazur, na końcu serek topiony, tymianek, pieprz i posiekany drobno szczypiorek. Gotować bez przykrycia na małym ogniu rozdrabniając sery drewnianą łyżką, aż się rozpuszczą. Przed podaniem zupę zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Podawać z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser bursztyn i ser błękitny lazur, rozdrobnić 15 sekund/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.  Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojona na kawałki cebulę oraz obrany czosnek, rozdrobnić 5-10 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Do naczynia miksującego dodać oliwę z oliwek, dusić 5 minut/120ºC/obr. 1. Wlać bulion drobiowy / rosół, dodać tymianek, pieprz, połamany na kawałki serek topiony oraz odstawiony ser. Gotować 15 minut/100ºC/obr. 2. Zmiksować 30-60 sekund/obr. 5-9 (stopniowo zwiększając obroty). Podawać z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: